1995

Godtfred Kirk Christiansen

13. července 1995 obletěla svět zpráva, která zasáhla nejen tisíce zaměstnanců LEGO Group, ale také miliony fanoušků jejích kostek – Godtfred Kirk Christiansen, syn zakladatele společnosti LEGO, zemřel. 

Pokud jste tuto historii dočetli od samotného počátku až sem, tak jistě víte, že bez Godtfreda a jeho pevné víry v moderní LEGO kostku, kterou sám vymyslel, by dnes nejspíše společnost LEGO ani neexistovala (vzpomeňte si na nedůvěru ostatních Oleho synů v LEGO Systém).

Díky Godtfredovi se ale naopak z kostek LEGO stal celosvětový fenomén, se kterým si již více než 60 let mohou hrát děti téměř v celém světě. Osobně byl u toho, když se stavebnice LEGO začaly prodávat nejen v Německu a dalších evropských zemích, ale i na ostatních kontinentech. Díky němu vznikl zábavní park LEGOLAND, do kterého každoročně zavítají téměř 2 miliony návštěvníků, i billundské letiště, dnes druhé nejrušnější letiště v Dánsku. Godtfred stejně jako jeho otec tvrdohlavě věřil v úspěch hraček LEGO a nebál se riskovat. I v případech, kdy udělal chybu, ji dokázal napravit (Samsonite, Sierksdorf) a nakonec rodinný poklad předal svému synovi Kjeldovi, který pod jeho dohledem LEGO Systém posunul zase na novou úroveň a manažersky připravil společnost na své doposud nejúspěšnější období.

19. července 1995 o úmrtí GKC informovaly také Hospodářské noviny.
Godtfred Kirk Christiansen (1920 – 1995) (zdroj: The LEGO Group).