1994

Virtuální kostky

Jednoho večera ve Švýcarsku v roce 1993 muž jménem Dent de Lion du Midi (přezdívaný Dandi) právě uložil ke spánku svého syna a procházel si jeho koš s hračkami. Ze všech hraček zde byly nejvíce zastoupeny LEGO kostky, se kterými si na chvíli začal hrát, přičemž se mu v hlavě začala formovat myšlenka, co vše by s nimi bylo možné, pokud by existovaly také v digitální podobě, tedy jako 3D počítačové modely. Dokonce si představoval, že by bylo skvělé mít databázi všech LEGO kostek, ze kterých by šly postavit virtuální LEGO modely všech možných barev a velikostí, které by pak bylo možné ještě dále zpracovávat – a právě takto vznikl nápad na tvorbu vůbec prvního 3D animovaného LEGO filmu v historii.

Dandi trval na vysoké kvalitě snímku, jeho výroba proto byla velmi náročná, jelikož opravy obrazu a speciální efekty byly do filmu dodělávány ručně v programu Adobe Photoshop, snímek po snímku! Na bezmála čtyřminutovém videu tak Dandi se svými spolupracovníky pracoval osm měsíců. Jeho představa využití takové digitální databáze byla obrovská, od tvorby instrukcí ke stavbě modelů přes filmy a počítačové hry až po nově se rozšiřující World Wide Web.

S již hotovým filmem se v roce 1994 Dandi rozjel do Billundu a ubytoval se v LEGOLAND Hotelu, jehož personálu sdělil, že trvá na schůzce s Kjeldem Kirkem Kristiansenem, aby mu mohl ukázat svůj film a představit své vize. Schůzku s Kjeldem se mu nakonec zařídit nepodařilo, ale dostal alespoň příležitost svůj výtvor odprezentovat dvěma technikům z audiovizuálního oddělení.

Dandiho “The LEGO Movie”.

Společně s filmem Dandi na půdě LEGO Group představil svou vizi o tvorbě digitálních 3D LEGO kostek ve vysoké kvalitě a jejich možnostech využití při tvorbě nejrůznějších audiovizuálních materiálů. Výše zmíněné techniky tento projekt zaujal a tak Dandimu domluvili schůzku s Kjeldem a dalšími členy managementu společnosti. 

A Kjeld byl z projektu nadšen, LEGO Group jej od Dandiho odkoupila a zároveň byl v Billundu založen nový program SPU-Darwin, v rámci nějž se Dandi stal ředitelem výzkumu. Primárním cílem Darwinu byl vývoj 3D databáze všech dostupných LEGO dílů a následně pro ně najít komerční uplatnění, což v té době byla obrovská výzva. Na projektu Darwin postupně pracovalo více než 125 zaměstnanců, které LEGO Group vybírala mezi nejlepšími vývojáři v Evropě i ve Spojených státech. Ke své práci samozřejmě potřebovali také patřičné vybavení, díky Darwinu se tak v druhé polovině 90. let stal Billund sídlem největšího studia pro počítačovou grafiku v celé Skandinávii.

Mezi lety 1995 – 1998 účastníci tohoto projektu pracovali na velkém množství více či méně ambiciózních softwarových produktů. Tím zřejmě nejzajímavějším byla implementace prostředí virtuální reality SmartScene od společnosti Multigen. Už v roce 1995 byl otestován první prototyp systému, který umožňoval uživateli prostřednictvím VR headsetu a speciálních rukavic vybrat z palety požadované kostky a z nich stavět čistě virtuální modely. Tento prototyp byl v roce 1996 v New Orleans představen na konferenci SIGGRAPH zaměřené na počítačovou grafiku ve formě softwaru s názvem LEGO Virtual Village. V tomto systému si uživatel mohl procházet (a samozřejmě také stavět) zmenšeninou skutečného New Orleans kompletně postaveného z LEGO kostek ve virtuálním prostředí. 

LEGO Virtual Vllage (zdroj: The LEGO Group).

Později, v roce 1998, byla tato technologie využita také k tvorbě digitálních 3D animací v reálném čase. Natáčení probíhalo tak, že zatímco v reálném světě pobíhal protagonista po pódiu s příslušenstvím pro virtuální realitu, režisér na obrazovce kamery viděl tuto postavu jako LEGO minifigurku pobíhající uprostřed hradu postaveného z LEGO kostek. Tuto technologii, která byla o deset let později využita k natáčení profesionálních filmů jako např. Avatar si vyzkoušel i Kjeld, který byl známý svým nadšením do moderních technologických hraček.

Dandi a Kjeld Kirk Kristiansen (zdroj: The LEGO Group).

Reklama

LEGO virtuální realita. 

Oddělení SPU-Darwin se tak alespoň z části podílelo na snad každém digitálním produktu LEGO 90. let – vznikly zde první digitální instrukce ke stavbě (k setu 8299 byly přiloženy na CD-ROMu), části softwaru LEGO MINDSTORMS, základy počítačových her LEGO Island a Friends nebo i redesign webových stránek LEGO.com z roku 1998. 

Digitální návod ke stavbě setu 8299.

Tyto drobné úkoly ale zároveň zpožďovaly práci na tom, pro co bylo toto oddělení prvotně založeno – databázi 3D LEGO dílů a jejich smysluplné komerční využití. Přestože byla v lednu 1998 konečně interně zveřejněna betaverze této databáze, kterou bylo možno procházet v grafickém prostředí internetového prohlížeče, následné problémy s datovými formáty zvolenými pro její soubory a také zhoršující se ekonomická situace společnosti nakonec s největší pravděpodobností způsobily to, že byl celý projekt Darwin v roce 1999 v tichosti ukončen. Vývoj digitálních produktů následně převzala londýnská “konkurenční” organizační složka s názvem LEGO Media International.

V roce 1991 přinesl časopis VTM obsáhlou reportáž ze sídla LEGO Group v Billundu.