1996

LEGO.com

V druhé polovině 90. let již byly v Severní Americe a Evropě počítače v domácnostech běžnou věcí a postupně se do nich rozšiřovala další technologická novinka 90. let – Internet a Word Wide Web. Internet měl obecně obrovský vliv na rozmach komunity dospělých fanoušků LEGO kostek – AFOLů. Zatímco doposud se mohli scházet pouze v rámci lokálních komunit, s pomocí Internetu si najednou mohli prohlédnout výtvory (MOCy) kohokoliv z celého světa. Toto se samozřejmě týkalo i ostatních zájmových skupin, ať už se jednalo o sběratelství starých automobilů či plechovek od piva.

Reklama na LEGO Systém z roku 1996.

Spousta těchto nadšenců se scházela v diskusních skupinách na Usenetu, který byl dokonce starší než Internet a později byl do něj integrován. Své skupiny zde měli i AFOLové, jedna z těch nejstarších se jmenovala rec.toys.lego, její archiv je stále dostupný prostřednictvím Google Groups a nejstarší příspěvek zde byl vložen už 10. ledna 1994! Při bližším průzkumu navíc zjistíte, že některá témata, jako například „klesající kvalita LEGO kostek“,  „LEGO už dnes není to, co bývalo“ nebo „jaké sety vyjdou příští rok“ řeší komunita AFOLů dodnes. 🙂 

Postupně kromě diskusních skupin vznikaly také celé internetové stránky věnující se LEGO kostkám. Jednou z nejstarších je například Fibblesnork LEGO Guide, fanouškovská stránka vzniklá v lednu 1996.  Z podobného období je také Pause Magazine’s LEGO Reference Guide nebo The Construction Toy Homepage, jedna z prvních LEGO stránek zabývajících se historií. Populární byly také osobní stránky, fenomén, který se vznikem sociálních sítí prakticky vymizel, na ukázku si můžete prohlédnout třeba Suzanne’s LEGOphile Homepage nebo LEGO on my mind. Všechny zmíněné weby již nebyly více než 15 let aktualizovány a slouží spíše jako takový stroj času, který vás zavede do dob pravěkého internetu. Existují ale i takové, které jsou v provozu dodnes – tím zřejmě největším je komunitní web a databáze stavebnic Brickset, založený v roce 1997.

Brickset vznikl jako databáze tzv. promosetů, které jsou většinou vyráběny pro účely propagace jiných společností (zdroj: Brickset).

A právě rostoucí počet fanouškovských stránek se zaměřením na LEGO byl jedním z důvodu, proč LEGO Group 22. března 1996 v 18:45 poprvé v historii vstoupila na celosvětovou síť Internet na doméně www.lego.com.

“V uplynulých letech se na síti zejména v USA objevilo několik soukromých a neautorizovaných ‘LEGO domovských stránek’ a přítomen je také velký a velmi aktivní diskuzní klub (rec.toys.lego). Sledovali jsme tento trend s velkým zájmem a dokonce by se dalo říci, že jsme jim byli potěšeni. Zároveň jsme ale nebyli příliš nadšeni z toho, že jiní užívají naše logo a zjevně si nejsou vědomi toho, že ve svých textech užívají prvky naší komunikace. Přestože nedošlo k žádné závažné škodě, existovalo zde reálné riziko, že by tito nadšenci mohli neúmyslně dezinformovat ostatní o našich produktech a událostech ve světě LEGO. Vyřešili jsme tedy tento potenciální problém zveřejněním našich vlastních, autorizovaných informací, a to včetně přátelských rad ohledně právních záležitostí, ochranných známek a autorského práva.”

Tisková zpráva ke spuštění www.lego.com.

První LEGO web obsahoval základní informace o společnosti, produktech a také roztomilou minihru, která fungovala pouze na principu obrázkových odkazů, zahrát si ji můžete zde. Celý web si pak můžete díky internetovému archivu prohlédnout zde.

LEGO.com v roce 1996 (zdroj: Wayback Machine).

Reklama

LEGOLAND Windsor

Jen pár dnů před spuštěním oficiálního webu LEGO Group se však slavila ještě jiná významná událost – po dlouhých dvaceti letech od uzavření LEGOLANDu Sierksdorf byl poblíž Londýna otevřen první novodobý LEGOLAND mimo Dánsko: LEGOLAND Windsor.

Nápad na výstavbu nového zábavního centra v Evropě se v LEGO Group zrodil již v roce 1989. Zde je důležité slovní spojení “zábavní centrum”, jelikož ještě v roce 1991 se dle tehdejšího mluvčího společnosti Petera Ambecka-Madsena v souladu s Godtfredovým rozhodnutím po fiasku ze Sierksdorfu nemělo jednat o nový LEGOLAND. Nové centrum mělo fungovat spíše jako místo, kde si děti mohou s výrobky společnosti LEGO hrát mnoha různými způsoby, tedy zřejmě něco na způsob dnešních LEGOLAND Discovery Centre. 

„Nový LEGOLAND nikde otevírat nebudeme. Ten je pouze jeden, a tím je ten v Billundu v Dánsku.“

Pro toto nové centrum bylo zvažováno více než 1000 různých lokací, vedle okolí Londýna také například jižní Německo nebo hraniční oblast mezi Belgií, Holandskem a Německem. Výše zmíněná politika byla pravděpodobně přehodnocena v roce 1992, kdy v lednu zbankrotoval Windsor Safari Park v exkluzivní lokalitě poblíž hradu Windsor, jedné z oficálních rezidencí britské monarchie. Zprávy z roku 1992 oznamující jednání o prodeji mezi majiteli Safari Parku a LEGO Group pak již vždy hovořily o plánování nového LEGOLANDu.

Plány LEGO Group na výstavbu nových LEGOLANDů poodhalily v roce 1996 také Hospodářské noviny.
Model autoškoly a části „Adventure Land“ (zdroj: The LEGO Group).

V roce 1994 byla zahájena výstavba a v roce 1995, rok před otevřením, byla do míst plánovaného Minilandu umístěna první stavba: Big Ben. LEGOLAND Windsor byl otevřen 17. března 1996, jeho vybudování stálo 85 milionů liber a během své první sezóny jej navštívilo 1,4 milionu návštěvníků.

Prvním modelem umístěným v britském LEGOLANDu byl Big Ben.

Nedlouho poté byl přidán také Tower Bridge (zdroj: The LEGO Group).

V roce 1999 byl v britském LEGOLANDu otevřen také typický hrad s horskou dráhou “The Dragon”.