2017

LEGO House

V roce 2012 došlo ke sloučení billundské městské samosprávy se sousedícím Grinstedem, kam se také přesunuly všechny městské úřady. Billundská radnice ležící v těsné blízkosti domu Ole Kirka Kristiansena se tak již stala nepotřebnou a byla nabídnuta k prodeji. Zhruba ve stejné době v LEGO Group přemýšleli o možnostech realizace dlouholetého snu Kjelda Kirka Kristiansena, který byl pojmenován „LEGO House“. Tento projekt se neměl stát dalším LEGOLANDem ani novou atrakcí, která by měla společnosti přinést nové zákazníky, naopak se měl stát chrámem pro děti i dospělé, kteří již LEGO Systém znají a milují – ne náhodou je tak tento dům prezentován s podtitulem „Home of the Brick“ tedy jako domov kostky LEGO.

„Domov pro kostku LEGO byl mým snem po opravdu mnoho let. Měl se stát místem, kam mohou zavítat fanoušci všech věkových kategorií, aby si prohlédli a užili všechny různé možnosti, které naše kostky nabízí.“

Přestože se prostor po bývalé billundské radnici přímo nabízel k realizaci této myšlenky, z komerčního hlediska tato lokace příliš smysl nedávala.

„Když jsme přišli s prvními nápady, bylo nám doporučeno abychom dům postavili v Londýně, New Yorku nebo Šanghaji, kde bychom určitě oslovili více návštěvníků. Pocitově nám to ale nepřišlo správné.“

„Umístění LEGO House je poměrně unikátní, sousedí s místy, kde žil zakladatel společnosti, kde se nacházely první kanceláře a kde byla také postavena první továrna. Nachází se tedy doslova přes ulici od místa, kde v roce 1958 vznikla první kostka LEGO.“

„Billund je místem, kde se nachází naše kořeny, umístění LEGO House zde bylo tedy přirozenou volbou.“

Poté, co bylo rozhodnuto, že domov kostky LEGO zůstane i nadále v Billundu, oslovila v roce 2013 LEGO Group několik architektonických kanceláří, které byly pozvány do Billundu, aby zde představily svou práci. Mezi nimi byla také společnost BIG (Bjarke Ingels Group) mladého a nadějného dánského architekta Bjarkeho Ingelse. Tato kancelář měla v té době za sebou již několik realizací obytných domů v moderní kodaňské čtvrti Ørestad a právě připravovala nový komplex v areálu společnosti Google v Mountain View a také nový mrakodrap, který se stal součástí Světového obchodního centra v New Yorku. Posbírala také mnoho ocenění – v roce 2011 Bjarke získal cenu Wall Street Journalu za architektonického inovátora roku nebo také cenu Prix Delarue Francouzské akademie pro architekturu.

„Řekl jsem svému týmu, že kdyby byla BIG založena s cílem postavit jen jednu budovu, byla by to tato. Tenhle projekt jsme prostě museli vyhrát.“

A tak se také stalo – poté, co tým BIG odprezentoval v Billundu své nápady a ideje, si manažeři LEGO Group v čele s Kjeldem návrh právě tohoto studia zvolili jako budoucí podobu své nové billundské dominanty. Neobešlo se to ale bez ústupků:

„Některé specifické prvky návrhu vzešly až ze společného workshopu se zástupci LEGO Group, včetně nápadu na tvorbu jakéhosi mraku propojených galerií a také centrální galerie s osmi světlíky, která měla proporce ikonické LEGO kostky 2 x 4.“

Bjarke Ingels představuje architekturu LEGO House.

LEGO kostka uprostřed této stavby tak ještě více zdůraznila hlavní ideu tohoto projektu, přičemž barvy jí obklopující znázorňují 4 hlavní zóny domu:

Krátké představení hlavních atrakcí LEGO House.

V podzemí domu se navíc nachází rozsáhlá expozice věnovaná nejen historii společnosti, ale především také historii samotných hraček LEGO, prostřednictvím kterých se každý může na chvíli přesunout do svého dětství. Centrální schodiště se navíc vine kolem Stromu kreativity, jedné z vůbec největších LEGO staveb na světě, kterou má, stejně jako spoustu dalších modelů v domě, na svědomí tým kladenských modelářů.

Kjeld obdivuje práci kladenských modelářů.

„Našim cílem bylo založit všechny atrakce na základních životních dovednostech, které je možné zdokonalit prostřednictvím hry. "

Na téměř celém přízemí domu se rozkládá centrální náměstí s kavárnou, které je veřejně přístupné a je zamýšleno tak, aby jej jako náměstí mohli využívat také občané Billundu. Tento neobyčejný prostor samozřejmě musel nést své jméno po neobyčejném člověku – Ole Kirks Plads (Ole Kirkovo náměstí).

Stavba LEGO House byla započata v roce 2014 a položení základních kamenů se zúčastnila celá rodina Kristiansenů. Pro Edith, Godtfredovu manželku a Kjeldovu matku, byla bohužel tato událost jednou z posledních, jelikož v prosinci 2015 zemřela.

Rodina Kjelda Kirka Kristiansena při slavnostním zahájení stavby LEGO House. (zdroj: The LEGO Group).

Původně bylo otevření domu v plánu v roce 2016, tento termín se ale ukázal jako nereálný po odhalení konstrukčního problému – náměstí v přízemí bylo navrženo tak, aby neobsahovalo jediný podpůrný sloup, což nebylo staticky možné. Dle Kjelda by ovšem sloupy znamenaly rozpor s myšlenkou veřejného a otevřeného náměstí uvnitř domu. Problém byl nakonec vyřešen pomocí ocelového mostu, který překlenul celé náměstí o velikosti fotbalového hřiště a zároveň poskytl potřebnou oporu vyšším patrům.

LEGO House byl nakonec otevřen 28. září 2017 a tohoto slavnostního okamžiku se zúčastnila také korunní princezna Mary Dánská, manželka dánského následníka trůnu Frederika. Jejich děti měly tu čest být mezi prvními, kteří si mohli v LEGO House hrát.

Slavnostní otevření domu.

„Myslím, že je extrémně důležité, že zde toto místo, kde můžeme ukázat to nejlepší z našich produktů, vzniklo a doufám, že bude inspirovat spoustu nových LEGO fanoušků k tomu, aby objevili nové způsoby stavění, které by je možná jinak ani nenapadly."

LEGO Brand Group a změny v managementu

Během roku 2017 došlo v LEGO Group také k několika organizačním změnám. Hned v lednu byl založen nový holding s názvem LEGO Brand Group, který měl zastřešovat všechny aktivity mateřské společnosti KIRKBI A/S týkající se značky LEGO. Vznik této entity měl umožnit rodině Kristiansenů lepší dohled nad neustále se rozšiřujícím portfoliem aktivit souvisejících s touto nejcennější dánskou značkou, ať už se jednalo o filmy, videohry, nadaci LEGO Foundation nebo například nové parky LEGOLAND (v té době jich bylo po celém světě v provozu již sedm). Zároveň ale měla umožnit také objevit nové cesty, kam by se měla značka LEGO rozvíjet.

„Naše rodinné vlastnictví je hluboce zakořeněno kolem myšlenky LEGO, jejímž základem je vzdělávání a rozvoj prostřednictvím hry a také náš unikátní a kreativní Systém hry, který nabízí nekonečné možnosti. Společně s nedávným růstem a globalizací naší společnosti se značce LEGO otevřela také spousta nových a vzrušujících příležitostí, proto jsme založili LEGO Brand Group, abychom tyto možnosti mohli lépe prozkoumat.“

Reklama

Ve zkratce se tak účelem LEGO Brand Group stala ochrana a rozvoj značky LEGO. Vedením této organizace byl pověřen dosavadní generální ředitel (CEO) LEGO Group Jørgen Vig Knudstorp a jeho zástupcem se stal příslušník čtvrté generace rodu Kristiansenů – Kjeldův syn Thomas.

„Z těchto příprav na budoucnost, nejen pro příští generaci, ale také těch, které mají přijít po ní, jsem velmi nadšen. Jsem také velmi potěšen partnerstvím Thomase a Jørgena, jelikož jsem přesvědčen, že jejich společné usílí a schopnosti podporují naši misi inspirovat a rozvíjet budovatele budoucnosti tím nejlepším možným způsobem.“

Jørgen se zároveň stal předsedou představenstva společnosti a proto také opustil svou pozici generálního ředitele (CEO), ve které jej dočasně nahradil dosavadní provozní ředitel (COO) Bali Padda. V říjnu 2017 pak byl do své pozice jmenován současný generální ředitel LEGO Group Niels B. Christiansen.

LEGO Brand Group.