1924

Nový domov

Na počátku dvacátých let již byl Ole Kirk Kristiansen v Billundu a jeho okolí znám pro svou poctivou a kvalitní tesařinu. Vedle malých zakázek u svých sousedů se začal podílet i na větších projektech, mezi něž patřila například nová kazatelna v kostele v Grene, fara v Almstoku, mlékárny v Billundu a Randbølu nebo kostel ve Skjoldbjergu. Přes zimu, když bylo zakázek méně, pak vyráběl nábytek či okna a dvěře do zásoby.

Mlékárna v Billundu, na jejímž místě dnes stojí LEGO House (zdroj: LEGO Group).
Stavba kostela ve Skjoldbjergu byla typickou ukázkou Ole Kirkova charakteru. I přesto, že na tomto projektu nakonec nic nevydělal, byl velmi spokojený s výsledkem: „Bylo to na dobrou věc,“ okomentoval jej později. Kostel na tomto místě stojí dodnes (zdroj: LEGO Group).

I přes tyto úspěchy byla bilance Oleho dílny stále jako na houpačce a nezřídka se pohybovala na hraně bankrotu. Místní farmáři byli chudí a do Oleho služeb si zkrátka nemohli dovolit investovat. V roce 1924 se navíc jeho synům Karlu Georgovi a Godtfredovi podařilo založit požár. Naštěstí při něm nebyl nikdo zraněn, ale oheň kompletně zničil jak dílnu, tak i dům, kde Kristansenovi bydleli.

„Mým prvním příspěvkem k rodinné firmě – ne že bych na to byl nějak pyšný – bylo, když jsme s mým bratrem Karlem Georgem v dílně zápálili ohřívač lepidla, od kterého chytly hobliny a následně celá budova vyhořela do zakladů.“

Se zakázkou na návrh nového domu navštívil Ole architekta Jespera Jespersena. Výsledkem jeho práce byl dům ve stylu Bedre Byggeskik – tato architektonická škola propagovala jednoduché a zároveň atraktivní stavby za využití nejkvalitnějších materiálů a tradičních řemesel. Nový dům Kristiansenových stojí na billundské Hlavní ulici dodnes a jeho součástí jsou také dvě sošky lvů před vchodem, které symbolizují prvotřídní kvalitu Oleho tesařiny. Takto honosný dům si rodina Kristansenů pochopitelně nemohla dovolit, zpočátku proto žili pouze v malém bytě v zadní části vedle dílny a zbytek domu pronajímali. Neobyčejnost domu na tehdejší billundské poměry navíc dokazuje i fakt, že před ním byl vydlážděn vůbec první chodník v historii vesnice! 🙂