1969

Plastic-Byggeklodser

V roce 1950, rok po uvedení Automatic Binding Bricks, spatřily světlo světa také první kostky LEGO určené předškolním dětem. Nesly název LEGO Plastic-Byggeklodser a k dostání byly pouze v dánských a norských obchodech, i díky tomu patří tyto kostky k těm vůbec nejvzácnějším na světě – podle experta na LEGO historii Garyho Istoka je mimo Billund znám pouze jediný dochovaný exemplář této stavebnice.

LEGO Plastic-Byggeklodser, dítě na obalu není nikdo jiný než malý Kjeld Kirk Kristiansen (zdroj: LEGO Group).

Podobně jako Automatic Binding Bricks ale ani tyto kostky nebyly tak úplně originálním dánským nápadem – byly totiž až nápadně podobné kostkám s názvem Bri-Plax, které od roku 1939 vyráběla nám již známá společnost Kiddicraft, kterou vlastnil Hilary Fisher Page. Kostky Bri-Plax (později Interlocking Building Cubes) tak byly evolučními předchůdci kostek Self-Locking Building Bricks, které se zase staly inspirací pro LEGO Automatic Binding Bricks. Zatímco ale společnost LEGO zůstala pouze u jedné stavebnice, Pageovy kostky se staly ve Velké Británii hitem a úspěšně se zde prodávaly až do roku 1957.

Kiddicraft Interlocking Building Cubes (zdroj: Hilary Page Toys).

Jumbo Brick

Za dalším pokusem o vstup na trh s hračkami pro děti předškolního věku stál americký licenční partner – společnost Samsonite. Ta v roce 1964 na trh Spojených států uvedla ve spolupráci s LEGO Group novou, větší kostku s názvem „LEGO Jumbo Brick“. Tato kostka byla vyráběna pouze ve velikosti 2×4 a s klasickými systemovými kostkami nebyla kompatibilní. Podobně jako Plastic-Byggeklodser i tyto kostky byly vedle domácností určeny také vzdělávacím institucím nejrůznějšího druhu. Jumbo Bricks se v USA prodávaly až do roku 1972, kdy byla ukončena smlouva mezi LEGO Group a Samsonite.

LEGO Jumbo Brick (zdroj: LEGO Group).

DUPLO

Ani „Jumbo Brick“ ale vývojáře v oddělení LEGO Futura neuspokojila, proto pokračovali ve vývoji i v dalších letech. Jedním z následujících experimentů byly sety č. 501, 502 a 503 obsahující kostky, které byly 3x větší než kostky LEGO. Tyto kostky byly uvedeny do testovacího prodeje v několika evropských zemích v roce 1966. Ani poté ale experimentování neustalo – dalším výstupem vývojového oddělení byla kostka v měřítku 2:1 vůči originální kostce LEGO.

Testovací stavebnice č. 503 obsahující kostky v měřítku 3:1 vůči standardní LEGO kostce (zdroj: LEGO Group).

Oproti všem výše zmíněným kostkám měla kostka s dvojnásobnými rozměry navíc jednu zásadní výhodu, za kterou stál Godtfredův nápad, který se v jeho mysli zrodil ve spánku – zdálo se mu o tom, že výstupky na nových kostkách byly duté, což znamenalo, že do nich perfektně zapadly trubičky umístěné ve spodní části klasických kostek LEGO. Tento přelomový nápad tak pro nové kostky znamenal bezproblémové začlenění do LEGO Systému, jelikož umožnil jejich kompatibilitu s kostkami pro starší děti. Nové kostky tak nemusely zůstat ležet ve skříni poté, co dítě přejde na menší kostky, ale naopak je i nadále mohlo využívat při své hře. Nová metoda spojování velkých a menších kostek LEGO byla patentována v roce 1967 a o rok později byl spuštěn testovací prodej ve Švédsku již pod názvem LEGO DUPLO. Tento název byl odvozen z latinského výrazu duplex, což znamená „dvojnásobný“. V USA byl však i nadále používán název LEGO Pre-School, pod kterým byly prezentovány už výše zmíněné Jumbo Bricks, v Austrálii byly tyto kostky zase pojmenovány jako „Nursery Bricks“. K celosvětovému sjednocení názvu DUPLO došlo až v roce 1979 krátce po uvedení dnes již ikonického loga se zajíčkem.

V této zřejmě vůbec první reklamě, ve které účinkují kostky DUPLO (v USA Pre-School), LEGO Group krásně prezentuje, jak LEGO Systém “roste” s dítětem.

Celosvětový prodej předškolních stavebnic LEGO DUPLO byl zahájen v roce 1969 a s krátkou pauzou v letech 2003 a 2004 je tato série základem produktové nabídky společnosti LEGO dodnes.

Vývoj loga LEGO DUPLO v průběhu let.

Podobně jako kostky LEGO System, i díly LEGO DUPLO jsou od počátku své existence podrobovány přísným testům.