1961

Za velkou louži

V roce 1961 se již LEGO System úspěšně prodával ve většině zemí svobodné Evropy, což dodalo Godtfredovi dostatek sebevědomí na to, aby se pokusil vstoupit na první mimoevropský a v té době také největší hračkářský trh na světě – trh Spojených států.

První reklama na LEGO Systém v USA. Titulek videa chybně datuje její vznik do roku 1955, ve skutečnosti musela být natočena po roce 1961.

Dovážet LEGO kostky do USA by bylo pochopitelně příliš nákladné, proto bylo zvoleno podobné řešení jako v případě Norska, Velké Británie či Finska, tedy vstup na trh prostřednictvím licencovaného partnera. Tím se kupodivu stala společnost Shwayder Bros. Inc., známá především jako výrobce kufrů Samsonite. Výsledkem byla smlouva na exkluzivní distribuční práva v Severní Americe v délce 99 let. Od roku 1961 se tak v USA (a od roku 1962 také v Kanadě) prodávaly billundské kostky pod názvem Lego by Samsonite.

Na základě výše zmíněné smlouvy se začaly základní LEGO kostky vyrábět v továrnách Samsonite v Stratfordu v Ontariu (Kanada) a v Denveru v Coloradu (USA), podobně jako v případě dalších licenčních produkcí byly speciální díly jako stromy nebo autíčka dováženy z Billundu. V roce 1965 pak byla v Coloradu otevřena továrna určena pouze pro LEGO.

LEGO model nové továrny v Coloradu (zdroj: LEGO Group).

Je nutno podotknout, že evropská a americká produkce LEGO Systemu se značně lišila. Samsonite nabízel nejen podstatně větší sety, ale také speciální díly (např. ozubená kola), které byly vyvinuty oddělením LEGO Futura pouze pro severoamerický trh. Na druhou stranu ale Samsonite nabízel oproti Evropě pouze omezený počet různých druhů stavebnic.

Reklama na nábytek a LEGO Samsonite.

Byly to právě výše zmíněné odlišnosti, které stály na počátku prvních sporů mezi billundskou centrálou a Samsonite. Na konci šedesátých let měly sety LEGO by Samsonite až 1200 dílků a k tomu ještě tento americký partner v prodeji uplatňoval svou vlastní marketingovou strategii, která se hodila spíše na prodej kufrů než hraček. Kostky vyprodukované v továrnách Samsonite navíc nedosahovaly kvalit svých evropských protějšků. To vše vedlo k propadu prodejů a naopak růstu Godtfredovy nespokojenosti s licenční smlouvou.

LEGO stavebnice s více než tisícem dílů byly k vidění pouze v Severní Americe (zdroj: LEGO Group).

Tyto rozpory vygradovaly v roce 1972, kdy byla licenční smlouva ve Spojených státech ze strany LEGO Group vypovězena (v Kanadě však Samsonite vyráběl LEGO až do roku 1988). Již o rok později ale přišlo prodejcům v USA oznámení o vzniku “úplně nové společnosti LEGO”, tou nebylo nic jiného, než samostatná pobočka LEGO Group s názvem LEGO Systems Inc. Založení pobočky následovalo v roce 1975 otevření první továrny, ve které byly baleny stavebnice LEGO DUPLO a v roce 1980 jsou v USA vyrobeny také první kostky. 

V rámci krizových opatření z přelomu tisíciletí byla výroba v USA v roce 2000 ukončena a přesunuta zpět do Evropy. Od roku 2006 se pak kostky LEGO pro americký trh vyrábějí v Mexiku.

Jedna z prvních amerických reklam v režii LEGO Systems A/S (1973).