1962

Vynález kola

Od konce 50. let pracovalo vývojové oddělení společnosti na novém prvku, od kterého si Godtfred sliboval větší dynamičnost a posun možností LEGO Systému mnohem dál, než tomu bylo dříve. Tímto prvkem nebylo nic jiného než kolo.

Princip fungování LEGO kola (zdroj: LEGO Group).

Autorem designu kola je pracovník vývojového oddělení Knud Møller Kristensen, který tento díl navrhl jako kulaté kostky 2×2 či 4×4 s malou drážkou po obvodu, do které se jednoduše zasunula gumová pneumatika. Z kola pak vyčnívala osa, která se zasunula do otvoru ve speciální kostce 2×4. Díky představení kola si tak nyní děti mohly stavět vlastní auta, náklaďáky i vlaky, došlo tak k odklonu od doposud užívaných autíček v měřítku H0.

Vozidla z LEGO kostek pochopitelně nebyla tak detailní jako dosavadní angličáky, zato ale byla plně v souladu se zásadami LEGO Systému (zdroj: LEGO Group).

Reklama na LEGO Systém obsahující budovy ve větším měřítku přizpůsobeném novým dopravním prostředkům.

Akrylonitrilbutadienstyren

Jak se LEGO System postupně vyvíjel a přibývaly nové a nové součástky, přestával acetát celulózy, materiál, ze kterého se kostky vyráběly, kvalitativně stačit. V roce 1962 tak bylo v Billundu založeno nové oddělení zaměřené na vývoj nových výrobních technik, jeho vedením byl pověřen Hans Shiess, švýcarský inženýr a expert na plasty.   

Hans Scheiss v billundské továrně (zdroj: LEGO Group).

Jedním z prvních úkolů tohoto nového oddělení bylo nalézt nový materiál, který by kvalitu LEGO kostek dostal na ještě vyšší úroveň než doposud. Po mnoha experimentech padla volba na akrylonitrilbutadienstyren, zkráceně ABS. Výhody oproti acetát celulóze byly zejména mnohem sytější barvy, stabilita, větší odolnost a také větší přesnost během lisování.

Zdroj: LEGO Group.

První LEGO kostky vyrobené z ABS se začaly prodávat v roce 1963 a během několika dalších let ABS ve výrobě kompletně nahradil acetát celulózy.