1977

Technic

Od 70. let pracoval v LEGO Group designér, který společně se svým kolegou dal život jedné z nejdéle existujících sérií v historii společnosti – LEGO Technic. Oním designérem je Jan Ryaa, který v LEGO Group začínal jako návrhář ukázkových pohyblivých modelů. K jejich rozpohybování tehdy používal ozubená kola, která se poprvé začala prodávat v USA v roce 1965. Jan však chtěl možnosti stavebnice posunout ještě dále a stavět také modely v menším měřítku, než jaké mu umožňovala tehdejší produkce ozubených kol a dalších speciálních dílků.

Jan však nebyl sám, komu přišla tehdejší nabídka dílů nedostatečná, jeho kolegu Erika Bacha ale trápil opačný problém – nemohl stavět tak velké modely vozidel, jak by se mu líbilo, a to z jednoduchého důvodu: zatímco budovy mohou být stavěny prakticky v neomezené velikosti, vozidla se po překročení určitého počtu kostek jednoduše rozpadla pod svou vlastní váhou. 

Jan s Erikem tak vzali do ruky pilky a vrtačky a začali experimentovat. Výsledkem byla sada nových dílů, pomocí kterých mohli sestavit své vytoužené modely (u Jana to byl automobil a u Erika, coby fanouška zemědělských strojů, traktor). A právě tyto dva modely se zároveň v roce 1977 staly vůbec prvními “sety technického zaměření” v nabídce LEGO Group (název LEGO Technic je používán až od roku 1981). Jan s Erikem pokračovali ve vývoji své technické řady i nadále, i když každý trochu jinak. Zatímco Jan zůstal věrný designu modelů, Erik se soutředil výhradně na vývoj nových dílů. 

Britská reklama na Janův set.