1973

Sierksdorf

Veřejnosti není příliš známo, že v pořadí druhým parkem LEGOLAND nebyl ten britský ve Windsoru, ale Sierksdorf. Úspěch billundského parku pochopitelně přilákal pozornost mnoha evropských podnikatelů a tak nedlouho po otevření prvního LEGOLANDu přišla do Billundu nabídka na stavbu licencovaného parku v tomto malém severoněmeckém městečku. Po Godtfredově souhlasu s výstavbou byl LEGOLAND Sierksdorf otevřen 1. června 1973 s atrakcemi, které znali návštěvníci jeho dánské předlohy. Nechyběl tedy Miniland, autoškola, westernová část ani vyhlídkový vláček. 

LEGOLAND Sierksdorf (zdroj: miniland.nl).
Mapa LEGOLANDu (zdroj: miniland.nl).

Nedlouho po otevření se ale začaly ve spolupráci společnosti LEGO s licenčním provozovatelem parku objevovat první problémy. Godtfredovi se nelíbilo, že jeho německý partner nerespektuje základní hodnoty značky, koncept LEGO Systému ani spokojenost dětí jako hlavní cíl parku. Tyto spory vedly k tomu, že byla licence odebrána a park byl po pouhých třech sezónách v roce 1976 uzavřen. Na jeho místě později vznikl Hansa Park, který je otevřen dodnes.

Godtfreda zkušenost ze Sierksdorfu naštvala natolik, že se zařekl, že už nikdy nebude ohledně provozu LEGOLANDu s nikým spolupracovat a billundský park zůstane jediným LEGOLANDem na světě. Tato politika byla přehodnocena až na počátku 90. let, po Godtfredově odchodu do důchodu.

LEGOLAND Sierksdorf v roce 1975.