1964

Billund Lufthavn

V šedesátých letech se již LEGO prodávalo nejen v západní Evropě a Severní Americe, ale také v Austrálii, Singapuru nebo Japonsku. Z Oleho malé tesařské dílny se tak stala globální společnost a Godtfred se rozhodl, že si kvůli částým obchodním jednáním v cizině pořídí své vlastní letadlo. Nejprve tak učinil společně se společností Danfoss, se kterou sdílel malé čtyřmístné letadlo. V dubnu 1962 pak do Billundu dorazilo nové letadlo Piper Aztec, které LEGO Group zakoupila společně s leteckou společností Sønderjyllands Flyveselskab. Godtfred mezitím nechal pro společnost severně od billundské továrny vybudovat vlastní malé letiště s dřevěným hangárem a osmisetmetrovou travnatou ranvejí, které bylo otevřeno 10. září 1962.

Letadlo Piper Aztec poprvé přistálo v Billundu v roce 1962, piloty Hanse Erika a Hanse Jørgena Christensenovy osobně přivítali Godtfred s manželkou Edith (zdroj: LEGO Group).
Slavnostní otevření billundského letiště v roce 1962 (zdroj: LEGO Group).

Godtfred nabídl své letiště k užívání také sousedním okresům, Fredericii a Koldingu, za podmínky, že budou souhlasit s přestavbou jeho travnaté ranveje na nové veřejné letiště. Za tímto učelem vznikla Družstevní společnost billundského letiště, v rámci níž byla jednání poměrně rychlá a úspěšná a tak stavba nového letiště nazvaného Billund Lufthavn začala už v roce 1964. Práce byly zanedlouho hotovy a 1. listopadu 1964 proběhl inaugurační let společnosti SAS na první lince z Billundu do kodaňského Kastrupu. Ředitelem letiště se stal Hans Erik Christensen, který již dříve pracoval pro Godtfreda jako pilot výše zmíněného letadla Piper Aztec.

Zpočátku bylo letiště tvořeno 1 660 m dlouhou ranvejí, rampou, kontrolní věží a již dříve postaveným hangárem společnosti LEGO. V roce 1966 k němu pak přibyla budova osobního terminálu, v roce 1971 byla ranvej prodloužena na dnešních 3 100 metrů a v roce 1985 se letiště stalo mezinárodním. Naposledy zde přibyla nová budova letištního terminálu v roce 2002 a dnes je Letiště Billund po Kodani druhým nejrušnějším letištěm v Dánsku.

Tyto krátké texty z let 1965 a 1966 jsou zřejmě nejstaršími zmínkami o společnosti LEGO v československém tisku. Pokud je vám známa ještě starší zpráva, budu jen rád, když mi o ní dáte vědět 🙂.