1949

LEGO A/S

V dubnu 1944 Ole přeměňuje svou firmu na akciovou společnost a její jméno se mění na Legetøjfabriken LEGO Billund A/S. Největší podíl v této nové společnosti vlastnili Ole a Godtfred a zbytek byl rozdělen rovným dílem mezi ostatní Oleho děti. Ole se stal předsedou představenstva, dalšími členy byly jeho děti a manželka Sofia, která zde ale nezastávala žádnou obchodní roli, nýbrž měla dbát na zájmy rodiny a patřičně je při rozhodování představenstva chránit. Tuto tradici rodina Kristiansenů dodržuje dodnes a v současnosti tuto pozici zastává Oleho pravnuk Thomas. V roce 1949 pak dochází k přejmenování společnosti na jednoduché LEGO A/S.

Současný předseda představenstva společnosti KIRKBI A/S (mateřská společnost LEGO Group) Kjeld Kirk Kristiansen se svým synem Thomasem, který se v posledních deseti letech připravuje na převzetí rodinného impéria (zdroj: LEGO Group).

Automatic Binding Bricks

V důsledku všeobecného poválečného nedostatku se společnost LEGO ocitá v situaci, kdy není schopna zajistit dostatek kvalitního dřeva pro svou výrobu. Ole si proto začíná uvědomovat, že dosavadní závislost výroby na jedné jediné základní surovině by se mu mohla časem vymstít. Rozhodl se tedy prozkoumat, jaké alternativy mu mohou současné moderní technologie nabídnout. S cílem nalézt nový a vysoce kvalitní materiál pro své hračky proto objel nespočet domácích i zahraničních prezentací, veletrhů a přehlídek až se v červnu 1946 společně s dalšími dánskými výrobci zúčastnil také představení nového vstřikovacího listu britské výroby. Plastové výrobky, které z něj vypadávaly jej tak nadchly, že chtěl stroje objednat rovnou tři. Tento nápad ale nebyl příliš pozitivně přijat jeho okolím, jeden lis totiž stál 30 000 dánských korun, což bylo dvakrát více než zisk celé firmy v předchozím roce. Rodině se nakonec podařilo Oleho přimět alespoň k redukci objednávky – díky tomu zakoupil pouze jeden lis, který do Billundu dorazil v létě roku 1947 a stal se tak prvním svého druhu v Dánsku.

Vstřikovací lis zakoupený v roce 1946 (zdroj: LEGO Group).

Společně s novým vstřikovacím lisem do Billundu dorazilo i několik vzorků plastových výrobků, které je lisem možné vyrobit. Mezi nimi byly i malé kostky, které nesly jméno Self-Locking Building Bricks a byly od roku 1947 vyráběny britskou společností Kiddicraft, kterou založil Hilary Fisher Page.

Krabice s britskými kostkami Kiddicraft (zdroj: Twitter).

Tyto britské kostky si ihned získaly Oleho pozornost a v roce 1949 se mu staly hlavní inspirací pro vůbec první plastové kostky LEGO, které nazval Automatic Binding Bricks. První sety obsahovaly pouze dva druhy kostek (2×2 a 2×4) ve čtyřech barvách, které byly uvnitř duté a nedržely v sobě tedy tak pevně jako ty dnešní (kostky s trubičkami uvnitř jsou vyráběny až od roku 1958). Kromě kostek obsahovaly krabice také tři typy oken a jeden druh dveří, které neměly na svém povrchu výstupky, místo toho se zasouvaly do drážek na okraji kostek. Ačkoliv byl design kostek LEGO a Kiddicraft velmi podobný, dle vyjádření manželky Oreline neměl Hilary Page až do své smrti v roce 1957 tušení, že LEGO vyrábí svou verzi jeho kostek.

Self-Locking Building Bricks společnosti Kiddicraft (zdroj: Brick Fetish).
LEGO Automatic Binding Bricks, jediným podstatnějším rozdílem oproti britské předloze jsou ostré hrany kostek (zdroj: Brick Fetish).
Automatic Binding Bricks (zdroj: LEGO Group).

Reklama

Ani Self-Locking Building Bricks ale nebyly úplně prvními do sebe zapadajícími kostkami. Obsáhlejší přehled stavebnic, které předcházely kostkám LEGO nabízí následující video:

Nadšení z nových kostek s Olem však nesdíleli jeho synové. Snažili se jej přesvědčit o návratu ke dřevu, které bylo dle jejich názoru kvalitnějším a silnějším materiálem a tudíž vhodnějším pro výrobu hraček. Dokonce i Godtfred v rozhovoru pro dánské noviny řekl: „S plasty sice můžete tvořit hezké a roztomilé věci, pevnost dřeva ale nahradit nemohou.“ Ole si však stál pevně za svým:

„To nemáte žádnou víru? Nevidíte to? Pokud to uděláme dobře, můžeme tyhle kostky prodávat po celém světě.“