1980

„Staré čínské přísloví říká: ‘Řekni mi a já zapomenu, ukaž mi a já si zapamatuji, nech mne to udělat a já pochopím.’ Přesně toho jsem chtěl dosáhnout s LEGO kostkami — aby hra s nimi nebyla jen hrou, ale také vzděláváním.“

LEGO Education

Mezi vůbec první hračky, které společnost LEGO nabízela mateřským školám, patřily již zmíněné kostky LEGO Plastic Byggeklodser, na což LEGO Group navázala v šedesátých letech sérií setů určených dětským institucím nejrůznějšího druhu, ale teprve v roce 1980 bylo z Kjeldova popudu založeno samostatné Oddělení vzdělávacích produktů. Prostřednictvím tohoto nového oddělení chtěl Kjeld poukázat na důležitost vzdělávání se hrou a stanovit záměr věnovat se této problematice i nadále. Vedením této nové iniciativy byl pověřen bývalý učitel v mateřské školce Christian Majgaard.

Ihned v roce 1981 spatřilo světlo světa prvních sedm nových setů vyvinutých tímto oddělením. Čtyři z nich obsahovaly kostky DUPLO a další tři byly odvozeny od nově vzniklé série LEGOLAND Town. Součástí setů byly také karty s aktivitami, na kterých studenti našli inspirující nápady. Podobné materiály jsou součástí vzdělávacích setů LEGO dodnes. Později přibyly také tabule LEGO DUPLO, na které mohly děti pomocí speciálních dílů skládat mozaiky nebo se učit abecedu a počty. 

V roce 1982 se k produktům pro předškolní děti poprve přidávájí také speciální sety technického zaměření určené pro školy. Cílem těchto setů byla podpora vzdělávání matematiky, přírodních věd, informatiky a později také programování a robotiky. V roce 1985 pak byly představeny první globální osnovy pro jednoduché i motorizované stroje, na které posléze navázaly také první robotické stavebnice, těm je ovšem věnována vlastní kapitola.

Základní sada LEGO Technic I se vyráběla od roku 1982 až do roku 1997 (zdroj: The LEGO Group).

Oddělení vzdělávacích produktů v roce 1989 dostává svou vlastní značku LEGO Dacta, aby bylo pro zákazníka snazší vzdělávací produkty odlišit od těch běžných. Později bylo LEGO Dacta vyčleněno jako samostatná provozní i účetní jednotka, která pod jménem LEGO Education existuje dodnes. Vzdělávací jednotka LEGO Group tak už více než 40 let vyvíjí speciální série setů s LEGO, DUPLO i Technic kostkami, které naplňují potřeby mateřských školek, kroužků, škol i institucí pro práci s hendikepovanými. LEGO tak není pouze dětskou hračkou, nýbrž i důležitým vzdělávacím programem, který rozvíjí dětskou představivost a schopnost spolupráce a sebevyjádření stejně jako učí děti základy matematiky, jazykových dovedností nebo programování.

V roce 2020 oslavilo LEGO Education 40 let od svého založení.